pühapäev, 3. aprill 2016

Ülesanne nr.7 Köögiviljad ja maitsetaimed

Ülesanne nr.7 Köögiviljad ja maitsetaimed

Rabarber  Rheum

 Rabarber kuulub tatraliste sugukonda, lehed paiknevad rosettidena, õied on väikesed ja
 paiknevad pöörisjas või kobarõisikus, õisikuvars on kuni 2 meetri kõrgune, vili enamasti
 kolmekandiline tiivuline pähklike.
 Kasvukohalt eelistab sügavalt haritud viljakat parasniisket mulda, happesusega pH kuni 5,0.
 Rabarber on mitmeaastane kaheiduleheline avamaa köögivili, söögiks tarvitatakse lehti ja
 varsi. Rabarberil on jäme risoom ja kuni 2,5 meetri sügavuseni ulatuv juurestik.
 Eestis kasvatatakse kurdlehise rabarberi Rheum rhabarum ja hariliku rabarberi Rheum
  rhabonticum sorte. Haljasaladel kasvatatakse ilutaimedena kämmaljat ehk Hiina rabarberit
 Rheum palmatum.

 Rabarberist valmistatakse mahla, kompotti, keedist, marmelaadi, mitmesuguseid magustoite ja isegi veini.
Toitumisalased faktid
rabarber

Hulk koguse kohta 100g.                                    A-vitamiin 102 IU
Calories (kcal) 21                                                 Kaltsium 86 mg.
Lipiidid 0,2 g.                                                         C-vitamiin 8 mg.
Kolesterool 0 mg.                                                  Raud 0,2 mg.
Naatrium 4 mg.                                                      D-vitamiin 0 IU
Kaalium 288 mg.                                                   B6-vitamiin 0mg.
Sahhariidid 4,5 g.                                                  B12-vitamiin 0 mg.
  Kiudained 1,8 g.                                                   Magneesium 12 mg.
  Suhkrud 1,1 g.
Valgud 0,9 g.


Rabarberimoos

u. 1 liiter
Koostisained
500 g tükeldatud rabarberivarsi  1 mahekasvatatud sidruni mahl
500 g Dansukkeri moosisuhkrut
3 g jahvatatud kardemoni 


Segage kõik koostisained omavahel keedunõus, kuumutage keemiseni ning keetke pidevalt segades 4 minutit. Valage puhastesse soojadesse purkidesse. Sulgege purgid, säilitage jahedas.
NB! Kardemoni asemel võite kasutada ka 1-2 spl riivitud värsket ingverit.

Rabarberi Margarita

Koostisained
40 ml tequilat                                 20 ml Cointreaud
40 ml laimimahla
40 ml rabarberi siirupit
Soola

Rabarberisiirup
3 rabarberivart, tükeldatud
350 ml vett
350 ml Dansukkeri kristallsuhkrut

Alustage rabarberisiirupi valmistamisest. Keetke siirupi koostisaineid keskmisel kuumusel u. 15 minutit. Kurnake vedelik, pigistades rabarberitest ettevaatlikult välja võimalikult palju vedelikku. Laske jahtuda. Annustage jääkuubikutega täidetud kokteili sheikerisse tequila, Cointreau, laimimahl ja rabarberisiirup, raputage korralikult segi. Niisutage laimitükiga kokteiliklaasi serv, kastke klaas soola sisse. Valage kokteil klaasi ja serveerige kohe.

Kasutataud kirjandus:


Sidrunmeliss ehk aedmeliss  Melissa offitsinalis

Sidrunmeliss on huulõieliste sugukonda, melissiliste perekonda kuuluv mitmeaastane taim.
Varred on püstised 30-80 cm kõrgused, neljakandilised, tugevasti harunenud ning tihedalt lehistunud.
Lehed on munajad, saagja servaga, pealt tume- ja alt hallikasrohelised.
Õied väikesed, valged, harva roosakad.
 Melissi õied ja lehed sisaldavad eeterliku õli, mis koosneb vähemalt 70-nest komponendist, seal
hulgas tsitraal, tsitronellaal, lineool ja geriniool. Lisaks sisaldub ürdis parkaineid, mõruaineid, vaha ja
C-vitamiini.
Meliss sobib tänu oma sidrunilõhnale kõikide toitudega, millega sobib sidrun: salatid, kala ja supid.
Sobib ka külmadesse kastmetesse, rohelise majoneesi ja või koostisesse ning äädika, kala- ja liha-
marinaadide, magushapude puuvilja- ja köögiviljakonservide maitsestamiseks.
Melissist saab suurepärast teed, eriti hästi sobib ta kibuvitsamarjade, hiibikuse- ja apelsiniõitega.
Melissi eeterlik õli mõjub rahustavalt ja seda soovitatakse stressi ja unehäirete korral, park- ja
mõruained aitavad maovaevuste puhul.
Melissi kasvatatakse maitse-, mee- ja ravimtaimena, paljundatakse vana puhmiku jagamise teel
või seemnetega. Õitseb juunist augustini. Eelistab päikesepaistelist kuni poolvarjulist kasvukohta,
hea vee läbilaskvusega, kerge lõimisega, huumus- ja toitaineterikast pinnast, pH-neutraalne.
Sidrunmeliss kasvab looduslikult Lõuna-Euroopas ja Vahemere maades, Eestis kasvatatakse kultuurtaimena.





Kasutatud kirjandus:

1 kommentaar:

  1. Rabarber
    Taim on kenasti kirjeldatud. Lühidalt, aga konkreetselt.
    Täienduseks pakun rabarberi paljundamise võimaluste osa.
    Rabarberit paljundatakse kas vegetatiivselt juurikate jagamise teel või seemnete abil. Parema ja sordiehtsama istutusmaterjali saab juurikate jagamise teel. Parim paljundusaeg on kevadel enne kasvu algust. Jurikale jäetakse 2-3 suurt punga.
    Vegetatiivsel paljundamisel ei saa juurikat väga paljuks osaks jagada. Seetõttu suuremate istanduste rajamiseks paljundatakse rabarberit ka seemnetega. Ise külvasime sel aastal prooviks rabarberi seemned.
    Rabarbereid tavaliselt ühes kasvukohas üle 7-8 aasta ei kasvatata, kuigi hea hooldamise korral võib rabarberit samas kasvukohas kasvatada ka 12-15 aastat ja enamgi.
    Kleemann, M., „Köögiviljad aeda“, Maalehe raamat 2003

    Sidrunmeliss
    Sain Koidu tööst teada, et sidrunmeliss on nii laialdaselt kasutatav maitsetaim. Koit on hästi kirjeldanud taime välimust ja põhjalikult käsitlenud sidrunmelissi kasvatamist. Täienduseks võib lisada, et kaubanduses on müügil ka mitmed sidrunmelissi sordid nagu näiteks ’Isadora’, ’Quadrille’, ’Limonny Aromat’.

    Seemnemaailm http://www.seemnemaailm.ee/

    VastaKustuta